Jak omezit příjem kalorií? Vědci přišli s užitečnými triky

Řím - Vědci se nově zaměřili na to, jak můžeme za pomoci několika triků omezit příjem kalorií, aniž bychom si to uvědomovali. O výsledcích studie newyorské Cornellovy univerzity informuje italský list Corriere della Sera.

Přidejte svůj názor

Hamburger, ilustrační fotografie

Triků, jak jíst méně a lépe, aniž bychom to nějak výrazně pocítili, je mnoho, počínaje nakupováním. Podle nevládní neziskové organizace Cochrane Collaboration, která spolupracuje se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), je možné snížit denní kalorický příjem o 279 až 527 kalorií zmenšením porcí.

I pro jídlo může platit "sejde z očí, sejde z mysli". Brian Wansink z Cornellovy univerzity prokázal, že stačí mít v kuchyni vždy k dispozici smažené brambůrky, abychom za rok nabrali 3,6 kilogramu. Nebezpečné jsou i cereálie ke snídani. Jestliže je máme na očích, sníme jich příliš mnoho.

Menší talíře a další servírovací náčiní vypadají plnější a my jsme uspokojeni i přesto, že jsme snědli méně. Užitečná je i barva pokrmu. "Při našem experimentu vedlo použití talířů stejné barvy jako pokrmu ke zvýšení kalorického příjmu o 18 procent. Jestliže jíme světlejší a kalorické pokrmy s obsahem škrobu, jako je rýže či brambory, je vhodné umístit je na tmavší, kontrastní talíře," podotýká Wansink.

Důležité je rovněž mít pod kontrolou příjem alkoholu a slazených nápojů. Podle Wansinka je lépe používat vysoké a užší sklenky než nízké a široké: tak se vypije o 12 procent méně. Jako u jídel i zde platí, že tu hraje svou roli barva nápoje: červené víno a barevné nápoje jsou lépe vidět a my jich vypijeme asi o devět procent méně. Chceme-li tedy omezit množství pití, je lepší zvolit si tmavší nápoje.

Důležité je rovněž místo, kde jíme. Nikdy nejezte u televize a raději ani v temné či příliš uměle osvětlené místnosti.

V restauraci nás však ovlivňuje i to, kde sedíme. "Kdo se rozhodne pro stůl daleko od oken nebo od vstupu, má o 73 procent větší pravděpodobnost, že si objedná i dezert. Na tmavším či v odděleném místě se totiž cítíme být méně pozorováni, avšak sedíme-li u stolu, na který je dobře vidět, více si uvědomujeme, že jsme na očích, a dbáme tedy i na kvalitu jídla. Sedíme-li blízko u baru, máme sklony dát si další drink. Nejlepší stoly jsou vysoké, s podnožkami: odtud přichází nejvíce objednávek salátů a lehkých jídel," vysvětluje Wansink.

Témata: hubnutí | zdraví | jídlo
Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Vědci z Brna našli slabinu při generování kryptografických klíčů

17.10.2017 16:59 Brno - Brněnským vědcům se podařilo odhalit vážné bezpečnostní riziko spojené s čipy německého…

Nová planeta sluneční soustavy? Planeta X asi existuje, přiznala NASA

17.10.2017 16:17 Začíná Merkurem, končí Neptunem. Po mnoha peripetiích s trpasličím Plutem má naše sluneční soustava…

Jaká byla první světová válka? Popis tehdejších událostí očima svědka

17.10.2017 15:23 Seržant Horacio Reginald Stanley byl jedním z milionů mužů, kteří si na vlastní kůži zažili hrůzy…

Kde leží budoucnost medicíny? Vědci dávají místo mozku přednost jiné části…

17.10.2017 14:29 Technologie a výzkum neustále a neúprosně postupují kupředu a posouvají hranice lidských možností.…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama