Chcete shodit kila? Jezte hodně sýra, radí vědci

Londýn – Poměrně dlouho byl sýr považován za chutnou, ale ne příliš zdravou pochoutku, protože obsahuje poměrně velké množství tuku. Pokud ale patříte k jeho milovníkům, máme pro vás dobrou zprávu - nová studie zjistila, že sýr je pro nás ve skutečnosti lepší, než se myslelo - nebo alespoň není tak zlý.

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Sýry, ilustrační fotografie

Server Independent informuje o studii provedené výzkumníky z University College Dublin. V ní se uvádí, že lidé, kteří jedí hodně sýra, jsou hubenější než ti, kteří ho nejedí, a zároveň nemají tak vysokou hladinu cholesterolu v krvi.

Vědci studovali vliv mléčných výrobků - mléka, sýrů, jogurtů, másla a smetany – na vzorku 1500 lidí ve věku mezi 18 a 90 lety. Zjistili, že lidé, kteří konzumují nejvíce mléčných výrobků, mají nižší BMI (index tělesné hmotnosti), nižší procento tělesného tuku, užší pasy a nižší krevní tlak. A co víc - účastníci, kteří jedli nízkotučné mléčné výrobky měli tendenci mít vyšší hladinu cholesterolu.

Jak poukazuje deník, tato zjištění jsou v rozporu s aktuálními zdravotními radami, které mluví o omezování příjmu nasycených tuků, které se v sýrech nachází, jako cesty k tomu udržet si nízkou hladinu cholesterolu. Vysoký krevní cholesterol je spojován se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a mrtvicí.

Studie podporuje zjištění z nedávného výzkumu, který proběhl v několika zemích a který uváděl, že nasycené tuky ze sýra nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi díky unikátnímu souboru živin, které obsahují.

„Zjistili jsme, že jedlíci sýra měli výrazně vyšší příjem nasycených tuků, než ti, kteří ho nejedli vůbec nebo jen málo, ale dosud nebyl nalezen žádný rozdíl v jejich hladině LDL cholesterolu," uvedla autorka studie doktorka Emma Feeneyová. „Musíme vzít v úvahu nejen samotné živiny, ale i to, jaký je náš celkový dietní vzor, takže nejde jen o jedno jídlo, ale také o další potraviny, které jíme,“ vysvětluje.

Zajímavé je, že vědci zjistili, že ti, kteří jedli více sýra, také spotřebovávají více sacharidů.

Vstupte do diskuze (2)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Musí se přepsat dějiny koně: Studie vyvrátila teorii o původu Koně…

23.02.2018 14:43 Aktualizováno Washington/Praha - Koně Převalského, kteří se i díky programu ZOO Praha opět prohání po mongolských…

Záhadná rýže: Proč se jí při špatné přípravě můžeme otrávit?

23.02.2018 13:45 Rýži považujeme za prospěšnou a zdravou potravinu, která je lehce stravitelná, nezpůsobuje…

Tajemství legendární "brány smrti" odhaleno: Proč zemřeli všichni tvorové,…

23.02.2018 12:37 Vědci konečně objevili důvod, proč starověké řecké místo zabilo všechny ty, kteří se k němu…

Uklízení ničí zdraví jako 20 cigaret denně, tvrdí vědci. Proč se problém…

23.02.2018 11:33 Studie vědců z Univerzity v Bergenu zjistila, že uklízení ničí zdraví stejně, jako 20 cigaret denně…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama