Vědci boří mýty: Káva má příznivé účinky, lidem prodlužuje život, působí proti rakovině, zánětům a jiným nemocem

Vědci si až donedávna nebyli jisti, jaký má na lidské tělo skutečný vliv káva. Relevantní studie chyběly a všechna tvrzení proto stála na bázi dohadů. Podle některých odborníků má oblíbený nápoj příznivé účinky na lidské tělo i psychiku, jiní ale tvrdili opak. Nyní je konečně jasno - káva prodlužuje život.

Přidejte svůj názor 35 komentářů

Konečně je jasno. Káva je prospěšná

Káva je specifický nápoj. Jedni si bez ní nedokáží představit ráno a pokud za den nevypijí několik šálků horkého černého nápoje, není s nimi řeč. Jiným zkrátka nechutná, nevyhledávají ji a dokáží se bez ní obejít. Pokud si ale takoví lidé myslí, že budou zdravější, jsou na omylu.

Přední světová média zveřejnila dvě nové studie, které se shodnou ve výsledku. Obě byly totiž prováděny jinak a na jiných vzorcích populace, shodně ale zjistily, že káva má na lidské tělo blahodárné účinky. Výrazně prodlužuje život.

Jedna studie uveřejněná v časopise Annals of Internal Medicine podrobila zkoumání podle serveru CNN více než 520 tisíc lidí v deseti evropských zemích, což je největší studie kávy v historii. Vědci při ní zjistili, že pití většího množství kávy by mohlo významně snížit riziko úmrtí člověka.

Za studií stojí podle televize SkyNews výzkumní pracovníci Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) a Imperial College London, kteří zjistili, že vyšší hladina spotřeby kávy je spojena se sníženým rizikem úmrtí ze všech možných důvodů. Nejlépe působí jako prevence proti onemocněním oběhového a zažívacího traktu.

"Zjistili jsme, že vyšší spotřeba kávy byla spojena s nižším rizikem úmrtí z jakékoliv příčiny. Zejména šlo o onemocnění oběhového ústrojí a nemoci trávicího ústrojí," uvedl podle televize autor studie Dr. Marc Gunter z IARC s tím, že tyto výsledky byly ve všech deseti evropských zemích podobné.

Vědci zkoumali vliv kávy na lidské tělo po dobu 16 let. Během této doby téměř 42 000 lidí zaangažovaných ve studii zemřelo z řady různých příčin, například na rakovinu, onemocnění oběhového ústrojí, srdeční selhání a mrtvici.

Po úpravě faktorů životního stylu, jako je dieta a kouření, vědci zjistili, že skupina s nejvyšší spotřebou kávy měla nižší riziko všech příčin úmrtí ve srovnání s těmi, kteří nepili kávu. Muži, kteří vypili alespoň tři šálky kávy denně, měli o 18 % nižší pravděpodobnost, že zemřou. Ženy, které konzumovaly stejné množství kávy, dosáhly 8% snížení úmrtnosti v průběhu sledovaného období.

Nejnovější studie prospěšnost potvrdila 

Druhá studie se zaměřila především na lidi jiné než bílé barvy pleti. Do průzkumu se zapojilo více než 185 000 Afroameričanů, domorodých Američanů, Havajců, japonských Američanů, dalších etnik. Výzkumníci i u nich, nezávisle na první studii, zjistili, že káva zvyšuje dlouhověkost.

Za touto studií stojí odborníci z USC's Keck School of Medicine a podle autorka Veronica Wendy Setiawanová tvrdí, že souhra obou studií jednoznačně potvrzuje prospěšnost kávy. "Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi rozmanité populace, mají všichni tito lidé různý životní styl, velmi odlišné stravovací návyky a různé náchylnosti. Výsledky jsou ale stejné," uvedla Setiawanová pro CNN.

Káva ale nepomáhá pouze proti srdečním onemocněním, onemocněním dýchacích cest, mrtvici, cukrovce nebo onemocněním ledvin. Studie odhalila například také nižší riziko sebevraždy u mužů, nebo vzniku rakoviny u žen. Káva má také protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci snížit riziko onemocnění, jako je Parkinsonova choroba.
Lidé pijící kávu mají také nižší náchylnost k zánětům, zdravější lipidové profily a lepší kontrolu glukózy ve srovnání s těmi, kteří kávu nepijí.

Vědci také zjistili, že účinky kávy nijak neovlivňují cigarety a kouření. Stále si ale nejsou jisti, jaké konkrétní sloučeniny v kávě mají na lidské tělo tak blahodárné účinky. Právě to bude podle vědců předmětem dalšího zkoumání.

Dobrá zpráva ve špatnou chvíli? Káva dochází, za pár let nebude

Nový výzkum o vlivech kávy na lidské tělo tak definitivně bourá seznam potenciálně karcinogenních látek, na který byla káva zařazena v roce 1991. IARC už dříve zjistila, že káva opravdu může být riziková, avšak pouze v případě, že ji lidé konzumují horkou.

IARC oznámila, že existuje spojitost mezi vznikem rakoviny jícnu a pitím nápojů teplejších než 65 stupňů Celsia. Toto zjištění se zakládá na analýze studií z Íránu, Číny a Jižní Ameriky, kde jsou čaj a káva tradičně podávány při teplotách vyšších než 70 stupňů Celsia.

Mezi hlavní příčiny rakoviny jícnu v rozvinutých zemích patří kouření a konzumace alkoholu; tato rakovina se ale častěji objevuje v těch částech světa, kde jsou nápoje často konzumovány při velmi vysokých teplotách. Horké nápoje tak byly zařazeny na seznam „potenciálně karcinogenních" látek, kde se nachází také olovo, benzín a výfukové plyny.

Ačkoliv mají vědci pro mnoho lidí dobré zprávy, nadšení z nových výzkumů mírní zemědělci. Tvrdí totiž, že pokud se velmi rychle něco nezmění, káva prostě nebude.

Kávovníky jsou totiž v ohrožení v důsledku odlesňování, abnormálně vysokých teplot, nedostatku srážek a nemocí. Globální trh je už čtvrtý rok v deficitu, odhadují experti ze skupiny Rabobank International. Zároveň se očekává, že celosvětová poptávka po milovaném nápoji dosáhne v tomto roce maxima, podporuje ji totiž poptávka ze strany mladších amerických spotřebitelů.

Produkce bude muset být zvýšena minimálně o 50 procent do poloviny tohoto století, aby bylo možné udržet krok s poptávkou, říká Conservation International, organizace zabývající se otázkou životního prostředí. Ve snaze vyrovnat se se všemi těmito problémy kávový průmysl míří k rozvoji rostlin, které lze přizpůsobit se měnícímu se prostředí.

Podle organizace World Coffee Research Institute do roku 2050 počet míst, kde bude možné pěstovat arabicu, klesne na polovinu. V brazilském státě Espirito Santo, kde se dříve hodně pěstovaly kávovníky robusta hlásí problémy – za poslední tři roky tu spadlo jen 50 procent průměrných srážek a teplota naopak vzrostla o 3 stupně. „Jednalo se o nejhorší sucho za 80 let,“ uvádí výzkumný pracovník Romario Gava Ferrao pro server Bloomberg. Někteří farmáři se už proto přestěhovali do jiných regionů nebo začali pěstovat jiné plodiny, jako je pepř.

Vstupte do diskuze (35)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Vědci jsou zmatení. Ví, jak zaručeně zhubnout, ale neví proč

28.07.2017 12:44 Sklenice mléka, jogurt a kousek sýra přispívají k tomu, abychom byli od malička štíhlí a nestali se…

Průzkum ztraceného kontinentu Zélandie začíná. Co způsobilo jeho potopení?

28.07.2017 12:27 Aktualizováno Před téměř 100 miliony let existoval kontinent s názvem Zélandie. Ta se potopila a dnes zbývá jen 7…

Klíč k nesmrtelnosti? Stárnutí lze zpomalit i zvrátit

28.07.2017 10:37 Aktualizováno Již dlouho víme, že hypotalamus je důležitou částí mozku, který má na starosti tělesnou teplotu,…

Naše galaxie cestovala zdaleka: Ve vesmíru fouká

27.07.2017 22:30 Ve vesmíru je sice vakuum a ve vakuu není vzduch, i tak to tam ale může pěkně foukat. Vítr tvořený…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama