Zlaté rybky dokážou proměnit vodu v čistý ethanol. Proč to dělají?

Podle Bible uměl Ježíš proměnit vodu na víno. Zlaté rybky ji však dokážou proměnit v čistý ethanol. Proč to dělají? Vědci odhalili proč a také jak.

Přidejte svůj názor 4 komentáře

Zlatá rybka

Je poměrně zajímavé, že si zlaté rybičky dokážou vytvořit svůj vlastní alkohol ve chvíli, kdy jim to okolnosti dovolí. Nyní vědci vědí, jak rybičky svůj trik dělají. Dělají to podobně, jako kvasinky v alkoholovém průmyslu.

Schopnost rybiček proměnit vodu, ve které plavou, v alkohol je výsledkem evoluce a adaptace vůči okolí, ve kterém rybičky žijí. Podobnou vlastnost má také karas obecný. Ten musí přežít chladné měsíce na severu Evropy. Přitom žije v rybnících, které často zamrzají na hodně dlouhou dobu.

Protože je rybník zamrzlý, led tvoří mezi vodou a vzduchem bariéru. Kvůli tomu se kyslík nedostane do vody a jeho hodnoty ve vodě prudce klesají. Aby přežili existenci ve vodě bez kyslíku, karasové se dokážou proměnit v anaerobní živočichy na někdy i několik týdnů.

Protože nedýchají kyslík, hromadí se v jejich tělech kyselina mléčná. Aby se s tímto vyrovnali, karasi kyselinu mléčnou promění v ethanol – neboli alkohol. Ten se pak skrze jejich šupiny dostane do okolní vody.

„V době, kdy je voda zamrzlá i několik měsíců, se koncentrace alkoholu v krvi karasů pohybuje okolo 50 miligramů na 100 mililitrů. Taková koncentrace je nad limit, kdy ještě člověk může v Americe řídit,“ vysvětlil Michael Berenbrick, který je spoluautorem studie, v prohlášení. „I tak je to pro ně lepší situace, než být plní kyseliny mléčné.“

Vědci konečně přišli na to, jak ryby tohoto prakticky vzato zázraku dosáhnou. Ryby produkují enzym známý jako pyruvate decarboxylase. Ten je podobný kvasinkám v alkoholu. Jedná se o první případ objevu dvou druhů proteinů v obratlovcích.

Ačkoliv má většina obratlovců set proteinů, které jsou využity ke zpracování karbohydrátů, jako je glukóza, karasi a zlaté rybky mají sety dva. Tento druhotný protein se aktivuje při nepřítomnosti kyslíku a zbavuje tělo nahromaděné mléčné kyseliny.

Podle serveru IFL Science vědci v analýze DNA zlatých rybek a karasů zjistili, že se tato schopnost vyvinula přibližně před 8 miliony let v předkovi, kterého mají oba druhy společné.

Vstupte do diskuze (4)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Co by se stalo, kdybychom několik dní nespali? Nejprve se přiznáme k…

19.10.2017 23:35 Aktualizováno Spánek je jednou ze základních potřeb všech živých organismů. Co by se ale stalo, kdybychom ho měli…

Hurikán versus sopečná erupce. Kdo by vyšel vítězně?

19.10.2017 22:07 Aktualizováno Je vlastně s podivem, že k tomu ještě nedošlo. Nebo o tom alespoň nevíme. Na světě jsou stovky…

Zázračná tableta na hubnutí je na světě? Odbourává tuky a přidá vám svahy…

19.10.2017 19:39 Aktualizováno Tohle je chvíle, na kterou dietáři po celém světě čekali. Chtěli byste sem tam nějaké to kilo…

Japonci objevili na Měsíci obří tunel, mohl by sloužit jako základna…

19.10.2017 14:24 Tokio - Japonská vesmírná agentura (JAXA) odhalila na Měsíci obrovskou jeskyni, která by podle…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama