Zlaté rybky dokážou proměnit vodu v čistý ethanol. Proč to dělají?

Podle Bible uměl Ježíš proměnit vodu na víno. Zlaté rybky ji však dokážou proměnit v čistý ethanol. Proč to dělají? Vědci odhalili proč a také jak.

Přidejte svůj názor 4 komentáře

Zlatá rybka

Je poměrně zajímavé, že si zlaté rybičky dokážou vytvořit svůj vlastní alkohol ve chvíli, kdy jim to okolnosti dovolí. Nyní vědci vědí, jak rybičky svůj trik dělají. Dělají to podobně, jako kvasinky v alkoholovém průmyslu.

Schopnost rybiček proměnit vodu, ve které plavou, v alkohol je výsledkem evoluce a adaptace vůči okolí, ve kterém rybičky žijí. Podobnou vlastnost má také karas obecný. Ten musí přežít chladné měsíce na severu Evropy. Přitom žije v rybnících, které často zamrzají na hodně dlouhou dobu.

Protože je rybník zamrzlý, led tvoří mezi vodou a vzduchem bariéru. Kvůli tomu se kyslík nedostane do vody a jeho hodnoty ve vodě prudce klesají. Aby přežili existenci ve vodě bez kyslíku, karasové se dokážou proměnit v anaerobní živočichy na někdy i několik týdnů.

Protože nedýchají kyslík, hromadí se v jejich tělech kyselina mléčná. Aby se s tímto vyrovnali, karasi kyselinu mléčnou promění v ethanol – neboli alkohol. Ten se pak skrze jejich šupiny dostane do okolní vody.

„V době, kdy je voda zamrzlá i několik měsíců, se koncentrace alkoholu v krvi karasů pohybuje okolo 50 miligramů na 100 mililitrů. Taková koncentrace je nad limit, kdy ještě člověk může v Americe řídit,“ vysvětlil Michael Berenbrick, který je spoluautorem studie, v prohlášení. „I tak je to pro ně lepší situace, než být plní kyseliny mléčné.“

Vědci konečně přišli na to, jak ryby tohoto prakticky vzato zázraku dosáhnou. Ryby produkují enzym známý jako pyruvate decarboxylase. Ten je podobný kvasinkám v alkoholu. Jedná se o první případ objevu dvou druhů proteinů v obratlovcích.

Ačkoliv má většina obratlovců set proteinů, které jsou využity ke zpracování karbohydrátů, jako je glukóza, karasi a zlaté rybky mají sety dva. Tento druhotný protein se aktivuje při nepřítomnosti kyslíku a zbavuje tělo nahromaděné mléčné kyseliny.

Podle serveru IFL Science vědci v analýze DNA zlatých rybek a karasů zjistili, že se tato schopnost vyvinula přibližně před 8 miliony let v předkovi, kterého mají oba druhy společné.

Vstupte do diskuze (4)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Musí se přepsat dějiny koně: Studie vyvrátila teorii o původu Koně…

23.02.2018 14:43 Aktualizováno Washington/Praha - Koně Převalského, kteří se i díky programu ZOO Praha opět prohání po mongolských…

Záhadná rýže: Proč se jí při špatné přípravě můžeme otrávit?

23.02.2018 13:45 Rýži považujeme za prospěšnou a zdravou potravinu, která je lehce stravitelná, nezpůsobuje…

Tajemství legendární "brány smrti" odhaleno: Proč zemřeli všichni tvorové,…

23.02.2018 12:37 Vědci konečně objevili důvod, proč starověké řecké místo zabilo všechny ty, kteří se k němu…

Uklízení ničí zdraví jako 20 cigaret denně, tvrdí vědci. Proč se problém…

23.02.2018 11:33 Studie vědců z Univerzity v Bergenu zjistila, že uklízení ničí zdraví stejně, jako 20 cigaret denně…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama