Horká káva nebo čaj mohou způsobit rakovinu, varují lékaři

Horké nápoje mohou přijít vhod zejména v zimních měsících, někdo si je ale neodpustí celoročně. Šálek teplé voňavé kávy ale v sobě může ukrývat mnohem víc, než jen nápoj z namletých kávových zrn. Jeho pravidelným pitím si můžete zadělávat na pořádné zdravotní problémy.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

S novým zdravotním varováním ohledně možného rizika rakoviny přišla Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO). Týká se horkých nápojů. Informoval o tom server Voice of America.

IARC oznámila, že existuje spojitost mezi vznikem rakoviny jícnu a pitím nápojů teplejších než 65 stupňů Celsia. Toto zjištění se zakládá na analýze studií z Íránu, Číny a Jižní Ameriky, kde jsou čaj a káva tradičně podávány při teplotách vyšších než 70 stupňů Celsia.

Server vysvětluje, že mezi hlavní příčiny rakoviny jícnu v rozvinutých zemích patří kouření a konzumace alkoholu; tato rakovina se ale častěji objevuje v těch částech světa, kde jsou nápoje často konzumovány při velmi vysokých teplotách.

Horké nápoje tak byly zařazeny na seznam „potenciálně karcinogenních" látek, kde se nachází také olovo, benzín a výfukové plyny.

Zároveň je toto zjištění dobrou zprávou pro všechny milovníky kávy. Ta totiž byla na seznam potenciálně karcinogenních látek zařazena v roce 1991, tento výzkum ale naznačuje, že rizikovým faktorem je spíše teplota nápoje.

Příznaky rakovinného bujení si s nádory mnohdy nespojujeme

Rakovina je dnes všude kolem nás a její správnou diagnózu určí pouze lékaři, k němuž nás donutí jít řada nepřehlédnutelných příznaků. Existují ale i takové, které si s nádory běžně nespojujeme.

Patří mezi ně například horečka. I když normálně zvýšená teplota znamená, že naše tělo bojuje s nějakou infekcí, ve vzácných případech to může být i jeden z příznaků rakoviny imunitního systému. "Pokud horečka trvá déle než dva až tři dny dny, je na místě návštěva lékaře," radí australský lékař Tony Bartone.

Z horkých nápojů hrozní zejména rakovina jícnu. Pokud pociťujete bolest při polykání, může to znamenat, že máte buď ji, nebo rakovinu hrdla. Tyto typy nádorů se ovšem takto projevují až v pokročilém stádiu.

Je také dobré ohlídat si samovolný úbytek váhy, změny ve vylučování nebo změny na kůži. I pálení žáhy může být dobrým ukazatelem rakoviny jícnu. Když přijdete k lékaři s pálením žáhy, těžko ho jako první možnost napadne, že máte rakovinu. Lékaře by ale mělo varovat například to, že kouříte nebo že se rakovina vyskytuje v rodinné anamnéze.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Stovky let bez vědeckého vysvětlení? Nejpodivnější otázky, na které nikdo…

26.09.2017 08:52 Každým dnem se stále více přibližujeme dalšímu poznání, které nám osvětluje, jak funguje vesmír, co…

Jak vznikla konspirační teorie o chemtrails? A co je na ní pravdy?

25.09.2017 19:33 Aktualizováno Píše se rok 1996 a letectvo Spojených států amerických vydává na tehdejší dobu pokrokovou zprávu.…

Velmi nebezpečné návyky? Lidé tráví více času na záchodě než při…

25.09.2017 14:18 Aktualizováno Londýn - Náš způsob života je velmi sedavý - především pokud pracujeme někde v kanceláři. Lidé…

Umírání: Jak vlastně vypadá a jak jej naše tělo a mysl vnímají?

25.09.2017 10:27 Smrt je nedílnou součástí života a zároveň tou nejméně oblíbenou a vítanou. Zatímco lidé ji vnímají…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama