Horká káva nebo čaj mohou způsobit rakovinu, varují lékaři

Horké nápoje mohou přijít vhod zejména v zimních měsících, někdo si je ale neodpustí celoročně. Šálek teplé voňavé kávy ale v sobě může ukrývat mnohem víc, než jen nápoj z namletých kávových zrn. Jeho pravidelným pitím si můžete zadělávat na pořádné zdravotní problémy.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

S novým zdravotním varováním ohledně možného rizika rakoviny přišla Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO). Týká se horkých nápojů. Informoval o tom server Voice of America.

IARC oznámila, že existuje spojitost mezi vznikem rakoviny jícnu a pitím nápojů teplejších než 65 stupňů Celsia. Toto zjištění se zakládá na analýze studií z Íránu, Číny a Jižní Ameriky, kde jsou čaj a káva tradičně podávány při teplotách vyšších než 70 stupňů Celsia.

Server vysvětluje, že mezi hlavní příčiny rakoviny jícnu v rozvinutých zemích patří kouření a konzumace alkoholu; tato rakovina se ale častěji objevuje v těch částech světa, kde jsou nápoje často konzumovány při velmi vysokých teplotách.

Horké nápoje tak byly zařazeny na seznam „potenciálně karcinogenních" látek, kde se nachází také olovo, benzín a výfukové plyny.

Zároveň je toto zjištění dobrou zprávou pro všechny milovníky kávy. Ta totiž byla na seznam potenciálně karcinogenních látek zařazena v roce 1991, tento výzkum ale naznačuje, že rizikovým faktorem je spíše teplota nápoje.

Příznaky rakovinného bujení si s nádory mnohdy nespojujeme

Rakovina je dnes všude kolem nás a její správnou diagnózu určí pouze lékaři, k němuž nás donutí jít řada nepřehlédnutelných příznaků. Existují ale i takové, které si s nádory běžně nespojujeme.

Patří mezi ně například horečka. I když normálně zvýšená teplota znamená, že naše tělo bojuje s nějakou infekcí, ve vzácných případech to může být i jeden z příznaků rakoviny imunitního systému. "Pokud horečka trvá déle než dva až tři dny dny, je na místě návštěva lékaře," radí australský lékař Tony Bartone.

Z horkých nápojů hrozní zejména rakovina jícnu. Pokud pociťujete bolest při polykání, může to znamenat, že máte buď ji, nebo rakovinu hrdla. Tyto typy nádorů se ovšem takto projevují až v pokročilém stádiu.

Je také dobré ohlídat si samovolný úbytek váhy, změny ve vylučování nebo změny na kůži. I pálení žáhy může být dobrým ukazatelem rakoviny jícnu. Když přijdete k lékaři s pálením žáhy, těžko ho jako první možnost napadne, že máte rakovinu. Lékaře by ale mělo varovat například to, že kouříte nebo že se rakovina vyskytuje v rodinné anamnéze.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Nejčastější nemoc současnosti? Chřipku i angínu válcuje myšitida

23.02.2018 08:31 Název myšitida zní možná podivně, jde ale o nejčastější nemoc současné doby. Není to totiž nic…

Kontroverzní transplantace: Proč nedokážeme pěstovat orgány ve zvířatech?

22.02.2018 17:05 Nedostatek dárců pro lidi, kteří nutně potřebují transplantaci některého orgánu, patří k hlavním…

Jurský park v Austrálii? Vědci chtějí oživit vyhynulého tvora

22.02.2018 15:47 Melbourne - Australští vědci se pokoušejí zrekonstruovat již vyhynulého vakovlka tasmánského neboli…

Země s terčem na těle? Na naši planetu se řítí stovky nebezpečných těles

22.02.2018 13:40 K naší planetě pomalu cestují stovky nebezpečných těles. Existuje okolo dvou tuctů hvězd, které…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama