Lidí stále přibývá a planeta nás všechny neuživí. Nahradí hovězí maso cvrčci?

Světová populace roste o 80 milionů lidí ročně a očekává se, že do roku 2050 dosáhne magické hranice 9 miliard. V souvislosti s tímto nárůstem nebudou lidé schopni produkovat dostatek bílkovin, aby mohli živit všechny současným potravinovým systémem. Naše přírodní zdroje jsou exponenciálně vyčerpávány. Neexistuje žádná jiná cesta, než je změna naší stravy. Jak? Nevíme. Jednou z cest by ale mohlo být zařazení hmyzu do našeho jídelníčku.

Přidejte svůj názor 25 komentářů

Nahradí cvrčci hovězí maso?

Právě teď pochází většina našich proteinů z masných živočichů, z nichž většina je chována v továrních farmách. Zvířata a dobytek jsou neefektivním zdrojem bílkovin a jejich masové chovy přispívají ke změně klimatu, vysvětluje server Sensbar. Rostliny vyžadují méně energie, vody a půdy, ale je tu jeden háček - produkují bílkoviny, které jsou nutričně horší než maso. A také nejíme celé plodiny, ale jen jejich části. 

Pěstování rostlin produkuje obrovské množství organického odpadu, který by shnil, kdyby nebylo zvířat. Zvířata, především hmyz, mohou z takového odpadu prospívat, což omezuje jejich příspěvek k celkové stopě, kterou zanechávají na naší planetě.

U hmyzích bílkovin neexistují takové problémy jako u těch rostlinných. Jsou stejně kvalitní jako živočišné bílkoviny a navíc jsou udržitelnější. "Pokud srovnáme bílkoviny z hovězího a bílkoviny u cvrčka, je tento rozdíl téměř šokující. K produkci stejného množství bílkovin jako skotu cvrčci potřebují 12krát méně krmiva, 15krát méně půdy, 2000krát méně vody a produkují 100krát méně skleníkových plynů. Cvrčci bavíc mohou být krmeni potravinovým odpadem, jako jsou banánové listy nebo rýžové otruby, které by jinak byly vyhozeny," uvádí server.

img-responsive

zajímavosti | foto: www.sensbar.com

Na trhu už se tak objevily například proteinové a energetické tyčinky z cvrččí mouky. Výrobci uvádějí, že hmyz obsahuje významné množství zdravých tuků, navíc je také bohatý na vápník, zinek a heme železo. Existuje prý mnohem nižší riziko, že by hmyz prodělal onemocnění. Právě nemoci zvířat a s tím spojené nadužívání antibiotik bývá zmiňováno jako velký problém. Pěstování hmyzu nevyžaduje žádné použití antibiotik, což mimo jiné snižuje riziko vzniku super bakterií, uvádějí zastánci „hmyzích jídel“.

Vstupte do diskuze (25)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Studená sprcha pro lidstvo? Lidé žijí déle než dřív, platí za to ale…

25.05.2018 08:54 Česká republika zaostává za střední délkou života v Evropské unii o dva roky. Průměrný věk dožití…

Pospání si o víkendu? Lze se tak vyhnout předčasné smrti, zjistili vědci

25.05.2018 07:46 Stockholm - Dospělí do 65 let, kteří sedm dní v týdnu spí méně než pět hodin denně, mají o 65…

Operační sál, tunel, nebo světlo. Co skutečně vidí umírající lidé?

24.05.2018 22:23 Aktualizováno Říká se, že člověku před smrtí proběhne celý jeho život před očima. Jestli je to ale skutečně…

Operace zaživa? Jen filmový strašák. Jak vypadala středověká anestezie a…

24.05.2018 16:57 Téměř každý z nás v průběhu života podstoupí nejméně jeden lékařský zákrok. Anestezie je sice byla…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama