Škodlivé mléko? Mýty, kterým se nevyplatí věřit

Je mléko zdravé? Nejen rodiče si tuto otázku opakovaně pokládají. Tuto nejistotu vyvolává řada chybných představ o mléku a existence mnoha alternativních produktů. I pokud nepatříte k zastáncům pití mléka, můžete číst v klidu dál. Následující text nemusí změnit váš názor, ale může vám pomoci stát se informovaným spotřebitelem.

Přidejte svůj názor 6 komentářů

Mléko, ilustrační fotografie

1. mýtus: Lidské tělo nedokáže kravské mléko zpracovat 

Pití kravského mléka provází lidskou civilizaci již přes 7500 let. Většina z nás dokáže produkovat enzym laktázu, jenž pomáhá trávit v mléku se vyskytující disacharaid laktózu. Někteří lidé mají s trávením laktózy problémy a je pro ně tedy vhodné jen bezlaktózové mléko. Jeho výroba probíhá ošetřením mléka enzymem laktázou, což značně sníží hladinu laktózy v tomto nápoji. Jak uvádí Jill Castleová na stránkách jillcastle.com, všechny ostatní látky, tj. bílkoviny, minerály, tuk a vitamíny, v mléce zůstávají. 

2. mýtus: Mléko obsahuje hormony 

Hormony se přirozeně vyskytují v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu, mléko nevyjímaje. Bovinní růstový hormon je peptidový hormon, který se v těle krav přirozeně vyskytuje a pomáhá jim produkovat mléko. Tento hormon lze ve velmi malém množství nalézt také v mléce a při požití je zpracováván ve střevech jako každý jiný zdroj bílkovin. Bovinní růstový hormon se při průchodu kyselým prostředím zažívacího traktu rozpadá a u člověka tak nevykonává žádnou hormonální aktivitu.   

3. mýtus: Nezpracované mléko je zdravější 

Konzumace nezpracovaného mléka zvyšuje riziko infekce a vážného onemocnění. Obecně platí, že více náchylné k podobným potížím jsou děti do pěti či šesti let věku, které ještě nemají plně vyvinutý imunitní systém. Veškeré mléko určené k přímé spotřebě by tak mělo být pasterizováno. Při procesu pasterizace dochází k zneškodnění škodlivých bakterií bez ovlivnění chuti či složení mléka.

4. mýtus: Mléko je plné antibiotik

V obchodech se prodává pouze mléko bez antibiotik. Podobně jako lidé i krávy mohou onemocnět a k jejich léčbě jsou vyžívána i antibiotika. Přísné vládní normy zakazují distribuci a prodej mléka s obsahem antibiotik. Mléko je testováno jak u producentů, tak u zpracovatelů. Pokaždé, když dojde k pozitivnímu testování na přítomnost antibiotik, mléko je vyřazeno a k zákazníkům se tak nedostane.  

5. mýtus: Mléko obsahuje příliš mnoho cukru

Řada lidí zaměňuje přírodní mléčný cukr za ten běžný konzumní. Mléko obsahuje přirozeně se vyskytující disacharid laktózu. Čokoláda a další produkty často obsahují přidaný sacharid zvaný sacharóza, což je prostý stolní cukr. Na obale lze pak ve složení nalézt položku cukr, jež je ale kombinací jak laktózy, tak sacharózy. Sklenice mléka obsahuje asi 12 gramů laktózy, zatímco mléko s příchutí čokolády může vedle laktózy obsahovat 8-12 gramů sacharózy navíc.  

6. mýtus: Mléko s příchutí čokolády je nezdravé

Mléčný čokoládový nápoj obsahuje devět důležitých látek, které se nacházejí i v obyčejném mléku. Rozdílem je pochopitelně větší obsah sacharidů, tj. přidaného cukru alias sacharózy, a tím i více kalorií. Může to být zdravý doplněk stravy, pokud je konzumován s mírou. Příliš mnoho cukru totiž zdraví neprospívá. Mléko s čokoládovou příchutí se ukázalo být účinným prostředkem pro regeneraci po intenzivních sportovních výkonech. Tato směs bílkovin a sacharidů napomáhá svalům zotavit se.  

7. mýtus: Vápník a vitamín D lze najít i v jiných potravinách 

Tento mýtus je do určitě míry pravdivý. Ano, mléko není životně důležité, ale při pohledu na širokou škálu potravin s obsahem vápníku a vitamínu D vypadá jedna sklenice mléka téměř zázračně. Existuje mnoho způsobů, jak získat vápník, ale s vitamínem D je to složitější. Mnoho alternativních nápojů obsahuje oboje, ale oproti mléku jim chybí bílkoviny a další výživné látky. Mléko je pro lidské tělo důležitým zdrojem bílkovin, vápníku, vitamínu D a dalších výživných látek ve formě chutného a na přípravu nenáročného nápoje.   

8. mýtus: Mléko způsobuje dřívější nástup puberty

V dnešní době se především dívky dostávají do období puberty dříve než v minulosti. Průměrný věk počátku puberty je u nich 12,5 roku, ale může také přijít až o pět let dříve. Příčiny této změny nejsou zcela objasněné, ale pravděpodobně jde o kombinaci několika faktorů, jako je dostatek potravin, etnický původ a rozšiřování nadváhy u dětí. Bovinní růstový hormon v kravské mléce je dojnicím někdy uměle podáván v potravě za účelem zvýšení produkce mléka. Trávení člověka ovšem jakoukoliv biologickou aktivitu tohoto hormonu vyřadí, a proto je téměř vyloučeno, že by mělo, byť sebemenší, vliv na dřívější nástup puberty u dětí. 

Je tedy mléko zdravé?

„Myslím si, že ano. Ať už je to mléko s čokoládovou příchutí nebo to bezlaktózové, mléko je každodenní součástí jídelníčku mé rodiny. Jako profesionálka navíc věřím, že je to jedna z nejjednodušších a nejpraktičtějších cest, jakou se k dětem mohou dostat důležité výživné látky,“ píše na svých stránkách odbornice na výživu Jill Castleová.

Vstupte do diskuze (6)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Jezte špagety, vyhnete se smrti. Vědci zdokonalili recept na těstoviny

20.10.2017 16:32 Aktualizováno Řím - Tradiční italské jídlo jako způsob, jak přežít infarkt? Zní to až příliš dobře, než aby tomu…

Prožíváme několik životů? V průběhu let se lidská mysl mění k nepoznání,…

20.10.2017 09:51 Aktualizováno Představte si, že jste dosáhli příjemného věku 77 let a slyšíte zprávy o školním srazu. Budete mít…

Chcete se líbit ostatním? Nemusíte vypadat jako model, vědci zveřejnili…

20.10.2017 09:42 Lidé z podstaty své povahy chtějí vypadat atraktivně. Jak ukazují různé průzkumy, vliv na to má…

Co by se stalo, kdybychom několik dní nespali? Nejprve se přiznáme k…

19.10.2017 23:35 Aktualizováno Spánek je jednou ze základních potřeb všech živých organismů. Co by se ale stalo, kdybychom ho měli…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama