Slazené nápoje: Jsou opravdu tak škodlivé, jak se říká?

Čas od času navštíví rychlé občerstvení téměř každý z nás. K hamburgeru si koupíme kolu nebo jiný slazený nápoj. Nebo v restauraci pořádný steak zapijeme slaďounkou limonádou. Podle vědců je to ale to nejhorší, co v danou chvíli můžeme udělat.

Přidejte svůj názor

Čím nás limonády ohrožují?

Všichni víme, že pití velkého množství sladkých nápojů není dobré pro naši linii, zuby a zdraví celé řady vnitřních orgánů. Nový výzkum však naznačuje, že sladké nápoje také mění způsob, jakým naše tělo rozkládá jídlo, píše server IFL Science.

Vědci varují, že pití slazených nápojů po jídle, které obsahuje velké množství bílkovin, snižuje metabolickou účinnost, což může vést k tomu, že tělo ukládá více tuku. Uvádí to nová studie zveřejněná v časopise BMC Nutrition.

Studie ministerstva zemědělství USA (USDA) zjistila, že sladké nápoje v kombinaci s jídlem snižují oxidaci tuků, tedy spalování tuků za účelem uvolnění energie, o přibližně 8 procent. Pokud toto jídlo obsahuje 15 procent bílkovin, slazený nápoj snížil oxidaci tuku v průměru o 7,2 gramu. Pokud mělo jídlo 30 procent bílkovin, oxidace tuků se snížila průměrně o 12,6 gramů.

„Byli jsme překvapeni dopadem, jaký měly nápoje slazené cukrem na metabolismus, když byly zkombinovány s vyššími bílkovinami," uvedla vedoucí studie Shanon Caspersonová z Výzkumného střediska pro výživu člověka Grand Forks USDA-Agricultural Research Service. „Tato kombinace také zvýšila touhu studovaných jedinců jíst slané a slané pokrmy po čtyřech hodinách po jídle,“ poukazuje na další problémy.

„Zjistili jsme, že asi třetina dodatečných kalorií poskytovaných cukrem ze slazených nápojů nebyla spotřebována, metabolismus tuků byl snížen a tělo z jídla přijalo méně energie," dodala Caspersonová. „Tato snížená metabolická účinnost může přimět tělo k ukládání více tuku,“ dodala.

Vědci v rámci studie zkoumali 27 zdravých dospělých, kteří měli v průměru 23 let, a studovali je ve dvou 24hodinových obdobích. Testovaní strávili 24 hodin v kalorimetrické místnosti, kde byl měřen jejich pohyb, kyslík, oxid uhličitý, teplota a tlak, aby vědci mohli určili jejich výdej energie a metabolismus. Při první z návštěv dostali snídani a oběd obsahující 15 procent bílkovin, při druhé návštěvě pak dvě další jídla se 30 procenty proteinů.

„Naše zjištění naznačují, že pít cukrem oslazený nápoj spolu s jídlem ovlivňuje na obě strany rovnice energetické bilance," uvedli vědci. „Na straně příjmu dodatečná energie z nápoje nezpůsobila, že se lidé cítili více sytí. Na straně výdajů nebyly další kalorie vyčerpány a oxidace tuku byla snížena. Výsledky poskytují další pohled na potenciální úlohu slazených nápojů - největšího jediného zdroje cukru v americké stravě - v přírůstku hmotnosti a obezitě,“ dodávají výzkumníci.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Co by se stalo, kdyby na Česko spadla atomová bomba? Následky by byly…

19.04.2018 22:07 Aktualizováno Pro zhruba 350 tisíc obyvatel japonské Hirošimy byl 6. srpna 1945 krásný jasný den. Nálety druhé…

Další proroctví Baby Vangy: Naplňuje se její krutá věštba už teď? Koho se…

19.04.2018 22:07 Aktualizováno Celý svět ji zná. Bulharka Vangelija Pandeva Dimitrova – Gušterová se proslavila jako věštkyně Baba…

Mohlo se Česko vyhnout komunismu? Možná stačila maličkost a dnes bychom…

19.04.2018 22:07 Aktualizováno Od roku 1921 působí v Česku komunistická strana. Plnou silou ale začala vládnout až v roce 1948 po…

I malý úder do hlavy velmi nebezpečný? Výrazně zvyšuje riziko vzniku…

19.04.2018 19:12 Aktualizováno Pouze jedno nepříliš vážné poranění na hlavě může radikálně zvýšit riziko vzniku Parkinsonovy…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama