Omýváte před jídlem ovoce a zeleninu? Podle vědců to děláte špatně, poradili jiný trik

Před konzumací ovoce nebo zeleniny potravinu většinou opláchneme pod studenou vodou. Mnozí z nás to dělají proto, aby ji zbavili nežádoucích pesticidů, jiným vadí, že na mohl sahat v obchodě cizí člověk, a další to dělají už jen ze zvyku. Podle odborníků ale většina lidí dělá tento jednoduchý úkon špatně.

Přidejte svůj názor 3 komentáře

Ilustrační foto

Podle vědců z American Chemical Society "zaručené" domácí metody vůbec nefungují. Je jedno, jestli si jablko otřete o tričko, utěrku, nebo jej propláchnete pod tekoucí vodou. Tak či tak se podle nich pesticidů nezbavíte.

Jejich používání je přitom dnes už naprosto běžné. Polní škůdci jsou stále odolnější, a proto se zvyšuje agresivita použitých přípravků proti nim. To ale zároveň způsobuje, že se konzument bude jejich přítomnosti na potravině stále obtížněji zbavovat.

Odborníci ale tvrdí, že existuje jednoduchá metoda, jak mít vaše chystané jídlo čisté a bez chemikálií. Stačí k tomu roztok sody bikarbony, tedy jedlá soda. Ta v jednoprocentní koncentraci dokáže odstranit z povrchu ovoce či zeleniny až 80 procent nežádoucích látek.

Samotný proces je už ale poněkud obtížnější. Potraviny nestačí v roztoku opláchnout, vědci ji pro docílení nejlepších účinků namočili do roztoku na 15 minut. Ale zafungovalo to.

Lili Heová, která vedla tým výzkumníků, ale tvrdí, že existuje ještě jedna metoda, která je mnohem účinnější. Stačí totiž prý potravinu oloupat. Tím se ale zároveň připravíte o velké množství živin, které vnější vrstva obsahuje.

Vstupte do diskuze (3)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Jednou za čas neškodí? Co se děje s tělem nekuřáka, který si zapálí…

17.12.2017 16:21 Aktualizováno U kuřáků je to jasné. Vědí, že tento zlozvyk ničí jejich zdraví bez ohledu na to, kolik cigaret…

Jak vypadají laboratoře, v nichž se vytváří smrtící viry?

17.12.2017 15:21 Aktualizováno Prasečí chřipka známá pod označením H1N1 byla dvacet let prakticky mrtvá. Mělo se za to, že je…

Slavily se 20. května a v Evropě byly zakázány. Co jste nevěděli o…

17.12.2017 14:42 Aktualizováno Štědrý den už je za dveřmi. Den, kdy po staletí slavíme narození Ježíše Krista, sedíme u jídla,…

Zdrcující kritika Koránu? Před "larvou mohametskou" varoval vůdce povstání…

17.12.2017 13:40 Jak viděl náboženství islámu šlechtic Václav Budovec z Budova - člen Jednoty Bratrské, významný…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama