Čím raději ani nezkoušejte zahnat hlad? 6 jídel, která vás nutí jíst dál a dál

Australská nutriložka Kathleen Alleaumeová vyjmenovala několik jídel či pochoutek, po kterých dostaneme ještě větší hlad.

Přidejte svůj názor

Pálivé jídlo vám podle vědců může prodloužit život

Jistě to znáte. Dáte si například těstoviny, o kterých se říká, že jsou tzv. hladové, a za nějakou chvíli dostanete zase hlad. Australská nutriložka Kathleen Alleaumeová, která vydala pár knih na téma jídlo a zdraví, vyjmenovala pro server news.com.au šest jídel, po kterých přijde ještě větší hlad.

Saláty

Podle autorky ne všechny saláty způsobují další pocit hladu. Důležité však je přidat k zeleným listům i nějaké bílkoviny. Nejlepší je obohatit salát například kuřecím masem nebo rybou. Dalším komponentem jsou sacharidy, jako jsou sladké brambory. Takto připravené saláty splňují správný kalorický příjem.

Brambůrky, tyčinky...

Oblíbené slané pochoutky, které nechybějí například na oslavách či na konferenčním stolku před televizní obrazovkou, kde zrovna běží sportovní přenos. Podle nutriložky brabůrky obsahují sodík, který navozuje pocit žízně. Tady je ale háček. Tělo je podle Alleaumeové zmateno a konzument si myslí, že místo žízně má hlad, proto je těžké se během jídla zastavit.

Krekry

Přestože mohou být krekry i 100% bez tuku, je jedno, kolik jich můžeme sníst. Třebaže obsahují vlákninu, postrádají sacharidy, které by naše tělo nastartovaly. Proto je nutné krekry podávat třeba s plátky avokáda, hummusem nebo ricottou.

Náhradní sladidla

Pokud si koupíte jídlo nebo nápoj s označením "bez cukru", děláte to s vědomím, že chcete jíst a pít zdravěji. Umělá sladidla však tělo nedokáže rozpoznat, respektive neví, kolik kalorií právě spotřebovává. Výsledkem tedy je, že máme potřebu pít a jíst více.

Džusy

Módní trend pití ovocných nápojů, jak nutriložka popisuje, kvůli hubnutí a zdravému životnímu stylu má také svůj háček. Nápoje jsou sice zdravé, plné antioxidantů, ale bez vlákniny tělo přijímá pouze tekutiny, což má za následek rychlejší vstřebávání fruktózy. To vede k možnému zvýšení cukru v krvi.

Alkohol

Kapitola sama o sobě. I když se technicky nejedná o jídlo, jak autorka připomíná, alkohol nutí lidi jíst více a více. Odstraňování alkoholu z těla ale vyžaduje obrovské množství glykogenu, proto při ranní kocovině okamžitě hledáme cukr. Podle výzkumu prý alkohol přepne mozek do fáze hladovění a zvyšuje chuť k jídlu.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Tajemství černé smrti odhaleno: Proč se mor šíří tak rychle?

16.01.2018 14:40 Černá smrt. Právě tak se označuje epidemie moru, která v polovině 14. století postihla oblast…

Tajemství křesťanů: Vznikl papežský stát mazaným podvodem?

16.01.2018 13:59 Aktualizováno K značnému posílení papežské moci ve středověku přispěla tzv. Konstantinova donace, a to i přesto,…

Odpolední šlofík? Zapomeňte na něj, varují lékaři

16.01.2018 12:03 Aktualizováno Každý si asi čas od času rád zdřímne, třeba po vydatném víkendovém obědě, kde je v hlavní roli…

Rakovina, infarkt, ale i mrtvice. Co jsou a jak vznikají televizní nemoci?

16.01.2018 10:14 Pokud sledujete televizi sedm hodin denně, pak se u vás o 47 procent zvyšuje pravděpodobnost, že…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama