Budoucnost pěstování potravin? Zemědělci nasazují děsivé tarantule

Sydney - Velký, chlupatý a jedovatý pavouk – sklípkan, obecně zvaný tarantule je na první pohled děsivý, ale jeho přínos lidem je obrovský. Nejenom, že se z jeho jedu získávají prostředky na výrobu léku proti srdečním nemocem, ale nyní by mohl pavouk změnit systém ochrany potravin. Australští vědci zjistili, že jeho jed velmi efektivně likviduje hmyz, který ničí úrodu obilí a bavlny.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Pavouk patří k největším suchozemským bezobratlým živočichům. Je to dokonalý lovec, kteří se během 300 miliónů let téměř nezměnil. Pro člověka je většina druhů neškodná, i když jejich kousnutí je velmi bolestivé.

Tarantule by se ovšem mohla stát „požehnáním" pro zemědělce. Australští biologové zjistili, že v jedu sklípkanů stromových (Selenotypus plumies) je toxin, silnější než jakékoli chemické pesticidy namířené proti zemědělským škůdcům. Naprosto by měl zlikvidovat černopáska bavlníkového, který ročně nadělá škody za zhruba 100 miliard korun. Ničí zejména porosty bavlníku, luskovin, kukuřice, sóji, slunečnice, tabáku a rajčat a ve sklenících na karafiátech, pelargóniích a chryzantémách.

Není to jen černopáska bavlníková, ale i mnohý další hmyz. Ročně zlikviduje 10 až 14 procent úrody na polích, a k tomu ještě 9 až 20 procent ze skladovaných zásob. V boji proti těmto škůdcům se nasazují tradičně chemické látky, takzvané insekticidy. Ty však mají řadu nevýhod, mnohdy hubí nejen škůdce, ale i druhy, které nemají se škodami nic společného.

Biologům se podařilo z jedu sklípkanů stromových izolovat malou biologickou molekulu, peptid OAIP-1. Ta likviduje právě motýlky černopásky.

Výhodou této látky je, že je nejen biologického původu, ale jsou přímo kódovány v genech. Dnes již není žádnou velkou fantazií příslušný gen z DNA pavouka "vystřihnout" a nainstalovat jej do genů příslušných plodin. Ty by pak mohly mít o ochranu proti škůdcům postaráno rovnou.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Musí se přepsat dějiny koně: Studie vyvrátila teorii o původu Koně…

23.02.2018 14:43 Aktualizováno Washington/Praha - Koně Převalského, kteří se i díky programu ZOO Praha opět prohání po mongolských…

Záhadná rýže: Proč se jí při špatné přípravě můžeme otrávit?

23.02.2018 13:45 Rýži považujeme za prospěšnou a zdravou potravinu, která je lehce stravitelná, nezpůsobuje…

Tajemství legendární "brány smrti" odhaleno: Proč zemřeli všichni tvorové,…

23.02.2018 12:37 Vědci konečně objevili důvod, proč starověké řecké místo zabilo všechny ty, kteří se k němu…

Uklízení ničí zdraví jako 20 cigaret denně, tvrdí vědci. Proč se problém…

23.02.2018 11:33 Studie vědců z Univerzity v Bergenu zjistila, že uklízení ničí zdraví stejně, jako 20 cigaret denně…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama