Víno jako lék? Vědci objevili zázračný účinek alkoholu

Látky obsažené v červeném víně mohou pomoci udržet mozek mladý. Ukázala to vědecká studie, o které informuje deník The Independent. Vědci ale varují, že nadměrné požívání vína nás ani tak před stárnutím neochrání.

Přidejte svůj názor 3 komentáře

Ilustrační foto

Přírodní antioxidat jménem resveratrol, který se objevuje ve slupkách některého ovoce, například modrých hroznů, borůvek a moruší, může udržet pružné nejen svaly, ale i mozek. Pomáhá totiž chránit spojení mezi neurony, tvrdí vědci z Virginia Tech Carilion Research Institute.

Testy na starších myších ukázaly, že sloučenina výrazně zpomaluje stárnutí mozku zachováním synapsí zvaných nervosvalových destiček, které přenášejí signály o pohybu z mozku ke svalům. Myši, které dostávaly resveratrol od jednoho roku věku měly ve věku dvou let více mladistvé nervosvalové ploténky synapsí než ty, které ho nedostávaly.

„Věřím, že se dostáváme blíže k proniknutí do mechanismů vedoucích ke zpomalení věku indukovaného degenerací nervových obvodů," uvedl autor studie, odborný asistent Gregorio Valdez.

Červené víno obsahuje více resveratrolu než víno bílé, protože je tato látka fermentovaná ze slupek hroznů. Milovníky červeného vína nicméně budeme muset také zklamat, protože oblíbený alkoholický nápoj neobsahuje dost látky na to, aby mohla zažehnat stáří.

„Ve víně je resveratrol v tak malém množství, že byste ho nemohli ve svém životě vypít dost, abyste pocítili výhody, které jsme objevili u myší požívajících resveratrol," vysvětluje Valdez. „Tyto studie jsou ověřeny jen na myších a já bych chtěl varovat kohokoliv před nadměrným zatěžováním jejich těla resveratrolem v jakékoliv formě,“ dodává lékař.

„Dalším krokem je identifikovat mechanismus, který umožňuje resveratrolu chránit synapse. Známe-li mechanismus, můžeme modifikovat resveratrol, nebo hledat jiné molekuly, které jsou účinnější při ochraně synapsí,“ vysvětluje výzkumník.

Dr Valdez a jeho tým také testovali lék na diabetes, metformin, a zjistili, že zpomaluje stárnutí svalové hmoty. Ale ani on nepomohl zpomalit degeneraci synapsí v mozku tak, jako to dělá pravidelné cvičení a zdravá výživa. Studie publikovaná v magazínu Journals of Gerontology, Series A zjistila, že zatímco resveratrol má neuroprotektivní účinek, je stále méně účinný než kaloricky omezená strava, která chránit mozek před stárnutím ještě víc.

Témata: víno | Vědci | EuroZprávy.cz
Vstupte do diskuze (3)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Yellowstonský supervulkán se probouzí? Na skalách se objevují obří pukliny…

19.07.2018 10:53 Vědci bedlivě sledují dění nedaleko amerického národního parku Yellowstone. Strážci v nedalekém…

Neviditelný plášť? Vědci vysvětlili tento fenomén

19.07.2018 10:06 New York - Časopis Journal of Personality and Social Psychology v roce 2016 ve svém článku se…

Tajemství potápěčů odhaleno: Jak dokáží vydržet bez kyslíku až 20 minut?

19.07.2018 09:43 Kyslík je pro živé tvory tou nejdůležitější věcí na světě. Lidé bez něj po pár minutách umírají, a…

Máte rádi párky, slaninu a šunku? Raději je hned vyhoďte, mohou na vás mít…

18.07.2018 22:30 Aktualizováno Dopřáváte si rádi salámy, slaninu či párky? Podle vědců byste je raději měli ze svého jídelníčku…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama