Lidí stále přibývá a planeta nás všechny neuživí. Nahradí hovězí maso cvrčci?

Světová populace roste o 80 milionů lidí ročně a očekává se, že do roku 2050 dosáhne magické hranice 9 miliard. V souvislosti s tímto nárůstem nebudou lidé schopni produkovat dostatek bílkovin, aby mohli živit všechny současným potravinovým systémem. Naše přírodní zdroje jsou exponenciálně vyčerpávány. Neexistuje žádná jiná cesta, než je změna naší stravy. Jak? Nevíme. Jednou z cest by ale mohlo být zařazení hmyzu do našeho jídelníčku.

Přidejte svůj názor 25 komentářů

Nahradí cvrčci hovězí maso?

Právě teď pochází většina našich proteinů z masných živočichů, z nichž většina je chována v továrních farmách. Zvířata a dobytek jsou neefektivním zdrojem bílkovin a jejich masové chovy přispívají ke změně klimatu, vysvětluje server Sensbar. Rostliny vyžadují méně energie, vody a půdy, ale je tu jeden háček - produkují bílkoviny, které jsou nutričně horší než maso. A také nejíme celé plodiny, ale jen jejich části. 

Pěstování rostlin produkuje obrovské množství organického odpadu, který by shnil, kdyby nebylo zvířat. Zvířata, především hmyz, mohou z takového odpadu prospívat, což omezuje jejich příspěvek k celkové stopě, kterou zanechávají na naší planetě.

U hmyzích bílkovin neexistují takové problémy jako u těch rostlinných. Jsou stejně kvalitní jako živočišné bílkoviny a navíc jsou udržitelnější. "Pokud srovnáme bílkoviny z hovězího a bílkoviny u cvrčka, je tento rozdíl téměř šokující. K produkci stejného množství bílkovin jako skotu cvrčci potřebují 12krát méně krmiva, 15krát méně půdy, 2000krát méně vody a produkují 100krát méně skleníkových plynů. Cvrčci bavíc mohou být krmeni potravinovým odpadem, jako jsou banánové listy nebo rýžové otruby, které by jinak byly vyhozeny," uvádí server.

img-responsive

zajímavosti | foto: www.sensbar.com

Na trhu už se tak objevily například proteinové a energetické tyčinky z cvrččí mouky. Výrobci uvádějí, že hmyz obsahuje významné množství zdravých tuků, navíc je také bohatý na vápník, zinek a heme železo. Existuje prý mnohem nižší riziko, že by hmyz prodělal onemocnění. Právě nemoci zvířat a s tím spojené nadužívání antibiotik bývá zmiňováno jako velký problém. Pěstování hmyzu nevyžaduje žádné použití antibiotik, což mimo jiné snižuje riziko vzniku super bakterií, uvádějí zastánci „hmyzích jídel“.

Vstupte do diskuze (25)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Spíte více než osm hodin denně? Vašemu tělu hrozí katastrofa

17.08.2018 14:51 Dlouhou dobu se vědci domnívali, že spánek kratší než 6 hodin a delší než 10 hodin lidskému tělu…

Revoluce v potravinářství? Vědci chtějí stříkat čárové kódy na maso

15.08.2018 07:58 Londýn - Čárové kódy by v budoucnu musely být pouze na obalech potravin. Vědci hledají způsob, jak…

Nemocniční dezinfekce jsou k ničemu? Vědci varují před problémy, které…

14.08.2018 15:38 Ten zápach dezinfekce, který se šíří po každé nemocnici, všichni dobře znáte. Možná už ale nevíte,…

"A přece se točí." Jak opravdu to bylo se slavnou větou Galileo Galilea?

14.08.2018 15:33 Aktualizováno Církevní dějiny jsou doprovázeny nejrůznějšími konflikty – ať už šlo o vymezování kompetencí se…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama