Záhadná rýže: Proč se jí při špatné přípravě můžeme otrávit?

Rýži považujeme za prospěšnou a zdravou potravinu, která je lehce stravitelná, nezpůsobuje plynatost a neobsahuje cholesterol. Navíc neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Jak ale ukázaly nové experimenty, při běžném vaření může rýže svému konzumentovi způsobit řadu závažných problémů včetně srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny.

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Rýže

Vědci varují, že miliony lidí po celém světě se vystavují nebezpečí tím, že nesprávně vaří rýži. Nedávné experimenty totiž ukazují, že nejběžnější způsob vaření rýže – tedy prosté vaření, dokud se voda nevypaří - může vystavit ty, kteří ji jedí, nebezpečí.

Takto upravená ráže totiž může obsahovat stopy jedovatého arsenu, kterým je rýže kontaminována v důsledku používání průmyslových toxinů a pesticidů.

Tato chemická látka bývá spojována s řadou zdravotních problémů včetně srdečních chorob, cukrovky a rakoviny, stejně jako s problémy s vývojem. I když se obecně předpokládá, že stopy arsenu zmizí, pokud se rýže uvaří, odborníci nyní varují, že se tak stane pouze tehdy, když je rýže namočené přes noc ve vodě.

Andy Meharg, profesor biologických věd na Queens University v Belfastu, testoval pro pořad BBC „Věřte mi, já jsem doktor“ tři způsoby vaření rýže aby zjistil, zda způsob přípravy tohoto pokrmu může změnit množství arsenu v jídle.

Při prvním způsobu profesor Meharg použil k jejímu uvaření poměr dvou dílů vody na jeden díl rýže, kdy se voda v průběhu vaření vypařila – tedy běžně užívanou metodu. V takto uvařené rýži objevil největší množství arsenu.

Naproti tomu, když použil pět dílů vody na jeden díl rýže a přebytečnou vodu vylil, byla hladina arsenu téměř o polovinu nižší. Při třetím způsobu, kdy byla rýže namočená přes noc, klesly hladiny toxinu o 80 procent.

Nejbezpečnější způsob vaření rýže proto je namočit ji přes noc, poté propláchnout, dokud voda není čirá, a pak ji vařit v hrnci s poměrem pět dílů vody na jeden díl rýže.

Podle výzkumu kanálu Channel 4 a Institutu pro bezpečnost potravin ve světě asi 58 procent výrobků z rýže ve Velké Británii obsahuje příliš velké množství arsenu.

Vstupte do diskuze (2)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Vědci objevili dva tisíce let staré zvířecí kosti, které je překvapily

25.06.2018 15:23 Archeologické pozůstatky vědci objevili v Číně. Objevené zvířecí kosti patří do biologické čeledě…

Nový šílený trend? Na sociálních sítích koluje neuvěřitelná rada, jak…

25.06.2018 14:18 Lidé jsou schopni sníst a vypít téměř cokoliv. Před nedávnem se po internetu šířila výzva „Tide Pod…

"Černá smrt" kosila Evropu. Proč se Čechám téměř vyhnula?

25.06.2018 07:00 Morové rány si vybíraly milionové oběti na životech po celý středověk. Pro největší morovou…

Zázračná látka, která prodlužuje život? Vědci ji našli, neuvěříte, v čem…

24.06.2018 21:54 Aktualizováno Austin - Říká se, že milování zlepšuje zdraví člověka. Stejně tak i zdravé potraviny. Obojí má ale…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama