Zdrcující zpráva pro milovníky jídla? Oblíbená pochoutka je podle vědců stejně nebezpečná jako azbest

Smutná zpráva pro milovníky jídla. Vědci zjistili že oblíbená pochoutka všech gurmánů, slanina, má vliv na vznik rakoviny. Je prý stejně nebezpečná jako azbest, varuje The Guardian.

Přidejte svůj názor 99 komentářů

Osmažená slanina

Podle rozsáhle studie provedené vědci o celém světě, slanina zvyšuje u jejích pravidelných konzumentů pravděpodobnost vzniku rakoviny o 18%.

Světová zdravotnická organizace zařadila párky, salámy a další pochoutky z uzenin do kategorie 1 karcinogenních látek. Hned vedle arzeniku, azbestu a cigaret.

WHO doporučuje zkonzumovat maximálně 50 gramů uzeného masa denně. To jsou asi dva plátky slaniny nebo jeden kvalitním hotdog, připomíná The Guardian.

Hlavní nebezpečí spočívá ve způsobu přípravy uzeného masa, včetně lahudék jako jsou klobásy nebo salámy typu pepperoni nebo pastrami. Jejich příprava je totiž založena na silné dávce soli, koření a konzervantů. Vše se pak vyudí.

To vše má vliv na vznik rakoviny. Z podobného jídelníčku nejčastěji vzniká rakovina tlustého střeva.

Nejnovější varování se opírá o 400 studií, které analyzovalo 22 vědců.

Přesto, že podobná varování byla již vydána v minulosti, na společnost moc nepůsobí, a spotřeba uzenin výrazně neklesá.          

Vstupte do diskuze (99)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Evoluce žab? Jantar vydal miliony let staré tajemství

18.06.2018 08:30 Miami - Žáby žily už asi před 200 miliony let. Jelikož byly ale tehdy velmi malinké, nezachovaly se…

Ohnivý hřib a radiace. Jak se zachovat po jaderném útoku?

18.06.2018 07:25 Praha - Došlo k nejhoršímu. Na horizontu se bíle zablesklo a za chvíli vidíte jen pověstný atomový…

Vyhýbejte se klimatizaci, radí vědci. Teď ale radikálně otočili

17.06.2018 20:40 Londýn - Řada lidí se bojí létat. Pokud musejí cestovat letadlem, pokouší se cestu přežít s pomocí…

Užíváte vitamínové doplňky? Vědci se na ně zaměřili a výsledek překvapil i…

17.06.2018 14:04 Vitamínové doplňky patří k nejpopulárnějším doplňkům stravy, ale nedávný výzkum vědců pod vedením…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama