Tajemství pevného zdraví a dlouhého života: Stačí jen tři lžíce denně!

Existuje skvělá potravina, kterou dnes a denně používáme v kuchyni, a která nás může ochránit před mnoha nemocemi včetně rakoviny. Podle vědců stačí jen tři lžíce denně, informuje news.com.au.

Přidejte svůj názor 5 komentářů

Ženy, ilustrační fotografie

V kuchyni je to známá a oblíbená potravina, kterou podle nejnovější studie podceňujeme.

Zdravotní přínos extra panenského olivového oleje je znám. Nová studie však odhalila, že tři lžíce denně mohou zabránit chronickým onemocněním a rakovině, stejně jako pomoci při hubnutí.

Dr. Mary Flynnová z Brownovy univerzity v USA ve svém nejnovějším výzkumu uvádí, že tři jídla denně s obsahem panenského olivového oleje a zeleniny mohou pomoci s mnoha potížemi.

Americká specialistka na rakovinu prsu a prostaty studovala účinky zeleninové diety s olivovým olejem na rakovinu prostaty a zjistila, že je olej „extrémně účinný" při podpoře léčby této rakoviny a podporuje i léčbu kardiovaskulárních onemocnění.

Jí vyvinutá dieta obsahuje tři polévkové lžíce panenského olivového oleje denně jako součást čtyř až pěti porcí zdravých tuků denně. Denní dávka zdravých tuků zahrnuje vedle olivového oleje také ořechy, olivy a avokádo.

Dále dieta obsahuje šest až sedm porcí celozrnných škrobů, nejméně čtyři porce zeleniny, tři volitelné porce ovoce, dva mléčné výrobky, vejce a maximálně 350 gramů masa, drůbeže nebo mořských plodů týdně.

Červené maso by mělo být ideálně vyloučeno úplně nebo by nemělo přesáhnout 170 gramu za měsíc.

Dieta vylučuje uzené maso, rostlinné oleje a margaríny a majonézu, které jsou podle Flnnové spojeny se zvýšeným rizikem rakoviny.

Doktorka Flynnová porovnávala svojí dietu s dietou doporučenou Společností pro karcinom prostaty. Ta doporučuje snižovat sacharidy, cukr, potraviny s vysokým obsahem tuku a smažená jídla. Naopak rostlinný olej, margaríny a salátové dressingy neomezuje. Nedoporučuje však žádný panenský olivový olej.

Muži s rakovinou prostaty pak po osm týdnů dodržovali její jídelníček. Druhá skupina měla stravu podle doporučení Sdružení. Výsledky byly především poznat na stavu srdce.  

"Kardiovaskulární onemocnění je hlavní příčinou smrti u pacientů s karcinomem prostaty," uvádí Flynnová.

"Dieta založená na rostlinné stravě a olivovém oleji zlepšuje funkci inzulínu a snižuje hladinu krátkého inzulínu a glukózy v těle.  Chrání před nárůstem tělesné hmotnosti a snižuje riziko různých typů rakoviny."

Výzkum doktorky Flynnové také ukazuje, že mezi lidmi s touto dietou, včetně denní konzumace olivového oleje, je nižší míra onemocnění kardiovaskulárními chorobami, rakovinou, artritidou a diabetem II. typu.

"Bylo prokázáno, že panenský olivový olej snižuje řadu rizikových faktorů, které mají vliv na vznik chronických nemoci včetně zánětů, vysokého krevního tlaku, nadváhy nebo vysoké hladiny inzulínu," tvrdí doktorka Flynnová.

Vstupte do diskuze (5)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Evoluce žab? Jantar vydal miliony let staré tajemství

18.06.2018 08:30 Miami - Žáby žily už asi před 200 miliony let. Jelikož byly ale tehdy velmi malinké, nezachovaly se…

Ohnivý hřib a radiace. Jak se zachovat po jaderném útoku?

18.06.2018 07:25 Praha - Došlo k nejhoršímu. Na horizontu se bíle zablesklo a za chvíli vidíte jen pověstný atomový…

Vyhýbejte se klimatizaci, radí vědci. Teď ale radikálně otočili

17.06.2018 20:40 Londýn - Řada lidí se bojí létat. Pokud musejí cestovat letadlem, pokouší se cestu přežít s pomocí…

Užíváte vitamínové doplňky? Vědci se na ně zaměřili a výsledek překvapil i…

17.06.2018 14:04 Vitamínové doplňky patří k nejpopulárnějším doplňkům stravy, ale nedávný výzkum vědců pod vedením…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Tech+

reklama
reklama